vineri, 22 februarie 2008

Zeitgeist

Tentativa de postare serioasa... Sa vedem daca imi iese...

Wikipedia:
Zeitgeist is originally a German expression that means "the spirit of the age", literally translated as "time (Zeit) spirit (Geist)". It describes the intellectual and cultural climate of an era. In German, the word has more layers of meaning than the English translation, including the fact that Zeitgeist can only be observed for past events.

imdb:
Zeitgeist: The Movie (2007)
Director/Writer: Peter Joseph
Genre: Documentary
Tagline: What does Christianity, 911 and The Federal Reserve all have in common?
Plot Outline: Documentary about a) the origin of christian faith b) how american banks have seized worldpower at the beginning of the 20th century c) how these 2 items are related to the wars fought in the 20th and 21st century.

Există un alt documentar numit American Zeitgeist (2006). Din câte remarc, pe aceeaşi idee. Aceeaşi din "Fahrenheit 9/11" sau cărţile lui Dan Brown. Au un mesaj similar cu imnul României. Teoria conspiraţiei şi prostirea maselor umane nu sunt idei originale. Preferata mea rămâne "Fundaţia" lui Asimov. Dar am să le ignor pe toate timp de juma de pagină.

Filmul începe cu 5 minute de balet, după care serveşte poate prea direct cuprinsul întregului film. Cumva neutru, sau poate doar parşiv afirma: "I don't know what God is. But I know what he isn't!". Dacă ai avut răbdare până aici, la 10 minute de la începutul filmului începe efectiv documentarul. În prima parte este demontată iluzia religiilor, a creştinismului în mod deosebit. Argumentele sunt logice şi clare, din punctul meu de vedere. Cunoştinţele mele legate de mişcarea aparentă a soarelui pe sfera cerească corespund cu spusele lor. Deci: da, sunt de acord cu fiecare argument pus în partea I. Partea a II-a înşiră mai multe amănunte ale incidentului din 11 septembrie care pun semne de întrebare legate de varianta expusă de oficialităţile statului american. Nu este servită pe tavă o concluzie atunci, dar este mai mult decât evidentă direcţia în care se merge. Partea a III-a da o lecţie de istorie şi economie americană. Nefiind punctul meu forte, nu pot să pronunţ. Mă aştept să fie destul de coerente chiar şi pentru cel mai amator economist. Continuă cu teoria conspiraţiei şi nu uită să tragă concluzia: motivul este [...] mereu acelaşi.

Reţetă e destul de simplă, nu? Dacă vrei să convingi un om de ceva, întâi îi prezinţi ceva bine argumentat, ceva care ştia dar îi lipseau dovezile. Omul va căpăta încredere în tine. Apoi îl faci să îşi pună întrebări şi în final îi spui ce trebuie să creadă. Te va crede pentru e singurul lucru pe care în cunoaşte. Pentru că toţi oamenii sunt proşti. Da, eu consider că toţi oamenii fără excepţie sunt proşti. Sunt creduli, încăpăţânaţi, mândrii, limitaţi şi acţionează în turmă. Nu vor vedea niciodată întreaga imagine pentru că folosesc doar 1% din capacitatea creierului, pentru că sunt prea preocupaţi să îşi alimenteze propriile opinii, opinii de care ţin cu dinţi din iluzia că le oferă individualitate. Ne mişcăm în turmă dar ne credem unici, încuiaţi în acel 1% al activităţii cerebrale.

Filmuţetul ăsta e pe bune? Poate! Dar dacă toţi oamenii sunt proşti cum de ar fi capabili să ducă o chestie de genul ăsta până la capăt? Sigur! E o ipoteză pentru cum a reuşit un total imbecil să ajungă preşedintele unei mari puteri. Dar... chiar e pe bune? Şi acum ce? Nu mai facem copii pentru că nepoţii noştri vor ajunge ori marionete ori li se va opri cipul? Sunt optimistă. Sper că în era gemenilor nepoţii noştri vor trece peste acel 1%... asta său ceva pe idea "Matrix"..

... keep the human mind entertained, so that they don't go in the way of important people by doing to much thinking...

Acum închide dracu' televizorul ăla!

2 comentarii:

Anonim spunea...

Wow, cineva care a scris ceva despre asta si fara sa ramana blocat la prima parte, nu prea se intampla. Sunt multe speculatii prezentate ca fapte si are niste greseli si-n ceea ce-ar vrea sa fie dovezile concrete, dar ipotezele sunt valide. Nu spun ca-s neaparat de acord (mai ales cu partea a 2-a, mi se pare ca ar fi avut solutii mai bune daca asta era intentia), dar ideea e buna pana la un punct. Dincolo de acel punct nu prea mai poate fi buna pt. ca in cazul ala n-ar mai fi vazut niciodata lumina zilei.

Pana la marionete si cipuri, ar trebui sa nu se mai faca copii pt. ca deja-s mult prea multi oameni (prosti). *growl*

Kat spunea...

Am acesi problema cu partea a II-a. Daca asta era ideea, cam mare deranjul.

Daca oamenii s-ar concentra pe alt ceva decat sa distruga mediul inconjurator nu ar fi asa multi. Exista zone nepopulate pt ca majoritatea prefera sa se intoxice in metropole. De, omul e un animal social!

Dar: wow! Cineva mi-a citit blogul. Trebuie sa invat cum functioneaza chestia cu blogul. Trebuie sa fie o metoda mai usoara sa vad cate mesaje sunt pe blogul meu, in afara de dat pagina pana la sfarsit...