marți, 30 septembrie 2008

Cum se alege orezul? - Pentru Gollum

Câţiva dintre membrii mai deosebiţi ai speciei noastre consideră un defect înstinctul, bine înfipt în fiecare dintre noi, de a ne reproduce. Unii pentru că nu suportă copii, unii pentru că li se pare prea crudă lumea în care trăim pentru a face un copil, iar alţii - ca Gollum - pentru că Pământul este suprapopulat.

Pentru toţi aceşti indivizi voi pregătii un pachet cadou: un bisturiu + un manual de anatomie a organelor de reproducere! Care se simte să lase adresa în vedera primirii coletului. Sau apelaţi la specialişti. Medicul de familie vă poate îndruma ca să faceţi ceea ce trebuie. Dacă tot va bateţi atâta cu pumnul în piept, vă rog, da-ţi un exemplu. Sunt convinsă că nu voi duce lipsă copiilor voştrii.

Categoria 1. primeşte aplauzele mele atâta timp cât se ţine de cuvânt. Dacă nu eşti capabil să creşti un copil şi ai bunul simţ să fi conştient de asta, ai dreptate: mai bine stai cuminte. Ce sens are să aduci încă un dobitoc pe lume?!

Categoria 2. poate să folosească cu încredere bisturiul şi pe alte părţi ale corpului pentru o soluţie definitivă. În ritmul asta lumea nu va devenii mai caldă, aşa că nu are rost să te mai chinui.

Categoria 3. ar trebui să se mute în Siberia. Acolo Pământul nu e suprapopulat. O altă variantă ar fi să se implice cu entuziasm în proiecte de colonizare a Lunii sau a altor planete... poate chiar o staţie spaţială ici colo

Nu cantitatea oamenilor este problema, ci calitatea lor. Dacă toţii deştepţii s-ar hotărâ să nu mai facă copii, s-ar reproduce doar proştii. Decât să te gândeşti cum să opreşti venirea pe lume a copiilor, mai bine te gândeşti cum faci ca să-i educi. Un om e la fel de capabil să creeze şi să facă bine, cât e să distrugă. Nu reducerea numărului de indivizi ar face lumea mai frumoasă, ci dacă balanţa ar atârnă mai mult pe partea celor capabil de a crea frumosul. Bine... tu oricum ai tras chiulu', aşa că nu te deranja acum.

5 comentarii:

Anonim spunea...

lol Raman cu porecla aia acum?
Mai, daca n-as fi asa de speriat de doctori as fi rezolvat problema de ceva timp deja, da' eu nu ma duc nici cand chiar e nevoie pana nu se impute treaba rau de tot. Nu c-as sti ca functioneaza "instalatia" din punctul ala de vedere oricum, ar fi foarte frumos daca nu, m-ar scapa de-o grija (nu ca am cu cine sa am grija aia oricum, da' asa ca idee).

Cat despre problema de cantitate vs. calitate, probleme sunt ambele, dar un om, oricat de "calitativ" ar fi, tot consuma resurse, produce deseuri si ocupa spatiu. Imbunatatirea "calitatii" oamenilor ar reduce partial problema consumului si deseurilor, dar nu destul, si n-ar rezolva-o pe aia a spatiului. Dupa ce s-ar reduce populatia pana la 2-3 miliarde (daca ar fi si mai putin, si mai bine, dar asta e limita), putem vorbi de educatie, pana atunci e insuficient.

Kat spunea...

That's bullshit! Vrei sa-mi spui tu mie ca mintea umana pusa cap la cap nu ar gasii o solutie adecvata pt folosirea resurselor si debarasarea de deseuri daca asta ar fi prioritatea lui si nu bunastarea personala. Binenteles ca intelectul tau e depasit de problema asta, e folosit intr-o cutie. Dar un hobbit s-ar descurca.

Asa si... tu inchizi apa la rodinet cand te speli pe dint? Ipotetic vorbind ca ai mai avea dinti sau ca te-ai spala. Doar de curiozitate. Nu insinuez ca slavezi planeta daca esti mai atent cu apa pe care o folosesti. Am impresia ca nu sti decat sa arunci cuvinte si sa arati cu degetul, cam atat. In oglinda nu te uiti.

Yep, ramai cu porecla asta. Am vazut zilele trecute LOTR - extended version. Te-am admirat in toata splendoarea ta.

Anonim spunea...

Bineinteles ca faptul ca majoritatea se gandesc doar la bunastarea personala e o mare parte a problemei, dar... Oricat s-ar pune cap la cap mintea umana, n-are cum, la o asemenea populatie orice consum rezonabil ar fi prea mult. Tine minte ca noi acum folosim "doar" cu 30% peste capacitatea de regenerare a planetei doar pt. ca un numar imens de oameni mor de foame si n-au acces nici la metode de satisfacere a nevoilor de baza. Si oricum problema spatiului tot n-o rezolvi, oricat ai incerca.

Da, thank you very much for asking :)

Le-am vazut mai demult, cap la cap, that took a while :)

Kat spunea...

Daca iti trece vreo idee prin cap ca sa reduci reproducerea dobitocilor, e alt ceva. Asa e doar absurd!

Anonim spunea...

Pt. a asigura o scadere destul de rapida trebuie eliminata reproducerea marii majoritati, nu doar reducerea reproducerii dobitocilor. (Btw, mai e nevoie si de persoane cu abilitati fizice, asa ca unii dobitoci ar putea sa se reproduca daca au alte caracteristici necesare.) Bineinteles ca trebuie alesi cumva aia care sa aiba voie, si ideea o am, dar in primul rand nu poate fi pusa in aplicare de niciun guvern democratic ca deh, multi oameni gandesc cu organele sexuale (aparent te numeri printre ei) si n-ar accepta asa ceva, si-n al doilea rand mai e o problema... Pentru un demers asa de important ar trebui un "judecator" impartial care sa dea "verdictele" alea, n-ar merge cu o comisie. That I'm still working on. (Nu ca m-ar lua cineva in seama, but just so you know :p)

Ma rog, sau lasam lucrurile asa si reducerea pana la urma se asigura de la sine, prin foamete, seceta, boli, razboaie (pe resursele din ce in ce mai putine), sau cand s-o satura natura de noi pur si simplu (kinda long overdue, that). Sau, fara a lua asta in considerare, estimarile spun ca populatia va incepe sa scada prin 2060 (cand va fi de vreo 9.6 miliarde), doar ca in sensul rau, adica aia care au ceva gene de transmis mai departe vor alege sa aiba copii din ce in ce mai rar (unii aleg deja asta), iar cei de la extrema ailalta tot vor avea echipe de fotbal... Dar as prefera sa nu ajungem acolo.